DSC01723 (2)

Jordskjelvet som inntraff i Nepal lørdag 25. april, rammet ca. 8 millioner mennesker. Mange har blitt berørt av synlige skader, både på kroppen sin og på bygninger. Mindre synlige er de psykologiske reaksjonene på en slik krise. Vi mennesker er på tvers av kulturer like i måten vi reagerer på sterke opplevelser på, med uttalte eller uutalte følelser.

Etter jordskjelvet jobber fagfolk i Norge og Nepal sammen for å bringe kunnskapen om krisereaksjoner og krisehåndtering ut til folk i Nepal. Det finnes i utgangspunktet få aktører som jobber med slike psykologiske reaksjoner i landet. Et eksempel på en slik aktør er Fred og forsoningsprosjektet i UMN, som i flere år har drevet Traumahealing.

Et tiltak som er under planlegg er kortfattede plakater som kan deles på sosiale medier med informasjon om typiske reaksjoner på kriser, og «førstehjelp» for krisehåndtering. Planen er å oversette disse til nepali, for å gjøre dem godt tilgjengelig for folk i Nepal. Med få ressurser har man mulighet til å nå ut til mange mennesker, og kanskje bidra til å forebygge mer varige traumereaksjoner. En del av dette er også å bringe informasjon til omsorgsgivere om hvordan de kan være sterke støttespillere for sin barne etter jordskjelvet.

Videre planlegges det kursing i Nepal om krisereaksjoner og krisehåndtering. Disse kursene vil arrangeres av nasjonale partnere. Tanken er å kurse personale som i neste omgang lærer opp andre (training of trainers). Samtidig planlegges også opplegg for dem som har vært hjelpere etter jordskjelvet. Dette gjelder for eksempel folk som har vært med på å grave i ruiner, og helsepersonell på sykehus. Disse yrkesgruppene har sett ting som de vil ha behov for å bearbeide for å ta det med seg videre i livet på en hensiktsmessig måte.

Sist, men ikke minst, er det også viktig å planlegge langsiktige rehabiliteringstiltak. Vi vet at etter slike katastrofer som jordskjelvet i Nepal, vil en andel av befolkningen slite med varige traumer. Da er det viktig at det finnes et tilbud hvor man kan få hjelp til å forstå og håndtere traumene man plages av. Fra norsk side vil det søkes om finansiering for å støtte slike tiltak.

Om du som fagperson eller privatperson planlegger en intervensjon i Nepal på et av disse nivåene, så ønsker HimalPartner å komme i kontakt med deg. Organisasjonen forsøker å få oversikt på hvilke tilbud som finnes. Dette er fordi det er nyttig å bygge nettverk, og for eksempel kunne dra veksel på hverandres erfaringer.