Ved Monette Indahl, program- og HMS Rådgiver, ADRA Norge
 
12. april ble høynivå/strategic dialogue meeting on NCD and SDG arrangert i Accra, Ghana. Dette var et hybridmøte der Norge, Ghana og WHO sammen hadde initiert dialog for å få fokus på NCD.
 
Det var generelt et begrenset fokus på mental helse. Det var mye fokus på kreft, diabetes, luftveissykdommer, tobakk og livsstilssykdommer. Viktigheten av et mer variert kosthold, aktivitet og renere luft ble løftet frem. For mange av landene er miljøforurensing en betydelig faktor som bidrar til sykdom. Mange satte fokus på viktigheten av at flere av disse sykdommene kommer inn under helseforsikringer eller aller helst at all helsehjelp blir tilgjengelig for alle. Ujevnheter i helsetjenester og tilgang på medisin ble nevnt og det ble flere ganger påpekt at kreftoverlevelse er betydelig lavere i lav – og middelinntektsland.
 
Det var ett innslag om betydningen av fokus på mental helse – en personlig opplevelse av bipolar lidelse. 27 år gamle Esmana fortalte om utestengelse, stigma og vansker med å fullføre skole og få jobb på grunn av dette. Talsmann fra Karibien nevnte viktigheten av fokus på mental helse som krever enormt fra samfunnet. De opplever en sterk økning av depresjon og angst.
 
WHO ønsker å fortsette å være en sterk bidragsyter med oppdatert kunnskap, best practice og pågående forskning. Det er et mål under Sustainable Development Goals at dødsfall med bakgrunn i ikke-smittsomme sykdommer er redusert med 1/3 innen 2030. Mange peker på at vi må jobbe målrettet, sterkt og sammen, og at ujevn ressursfordeling må reduseres fremover.